MR WIGGLES FROM ROCK STEADY CREW
POPPING
STREET STAR 2010
Intervju gjord av fryshuset, Stockholm.
Satsning på Ersbodas unga. Snart står nya MD-huset klart.
- Det blir kul med nya lokaler, säger tolvåriga Madelene Melefors, en av väldigt få tjejer som dansar breakdance i Umeå. Bakom henne står Hermez Andersson, dansansvarig på nya MD- huset, Mikael Bäckström, ansvarig på Vuxenskolan som jobbar med Simon Reinikainen.
Tio replokaler, dj-kurser och en stor ny danssal - snart står det nya MD-huset klart på Västra Ersboda.
- Jättebra! säger tolvåriga Madelene Melefors som ser fram emot att köra breakdance i de nya lokalerna.
Vi öppnar dörren till det nya musik- och danshuset, eller MD som det nog kommer att heta i folkmun. Det ligger vägg i vägg med Sporthushallen, Ersboda slöjdförening och Umeå skateförening på Ersboda.
- Det byggs för fullt inför premiären, vi siktar på att ha allt klart den 17 april, säger Mikael Bäckström, ansvarig på Vuxenskolan.
Han visar oss runt i de nya lokalerna som Vuxenskolan bygger.
- Här blir det replokaler. En av dem >blir digital med fullständig utrustning, säger Mikael när vi kikar in i >rummen som även ska användas för musikkurser.
Mycket hiphop
Hermez Andersson, dans- och hiphopansvarig i projektet lotsar oss vidare till det som ska bli danslokal på runt 65-70 kvadratmeter med en studio med nytt PA-system.
- Det blir en glasvägg mellan studion och danslokalen så att teknikern kan specialsy musiken till uppvisningar, säger Hermez.
Danskurserna kommer att innefatta många olika stilar, det kan bli allt från salsa till capoeira och yogadans.
- Men vi satsar extra mycket på hiphop och dj-kurser, det är väldigt stort bland ungdomarna just här på Ersboda, säger Hermez.
Flow latino
Madelene Melefors, 12 år, är en av tjejerna på Ersboda som verkligen ser fram emot öppningen av det nya MD-huset. Hon är faktiskt den enda tjejen i Umeås flow latino-dansgrupp.
- Det här blir jättebra. Nu tränar jag på Midgårdsskolan, men framöver kan jag gå hit och dansa även om mamma är på jobbet, säger Madelene.
Simon Reinikainen, umemusiker i bandet Fristad, är en av de som jobbar med MD-projektet. Han är övertygad om att det behövs.
- Musiklivet i Umeå är så sjukt stort. Det finns riktigt många band och många unga står i jättelånga köer till den kommunala musikskolan, säger Simon.
"Ingen grabbhörna"
Vuxenskolan i Umeå, med chefen Karin Lidenmark i spetsen, har inlett ett samarbete med FUB, Föreningen för barn, unga och vuxna, med utvecklingsstörning, för att alla - även personer med funktionsnedsättning - ska kunna ta del av huset.
Och hoppet är att fler än boende på Ersboda ska hitta hit.
- Åttan går här utanför, säger Mikael Bäckström och pekar mot busshållplatsen.
Dessutom kommer det att bli en extra satsning på att få in tjejer i musiklivet. Riktigt hur det kommer att gå till är inte spikat ännu.
- Det låter töntigt att säga att vi ska ha speciella tjejrum bland replokalerna, men vi vill verkligen inte att det här ska bli en grabbhörna, säger Mikael Bäckström.